İşçinin İşverene Hakaret ve Benzeri Davranışlar Sergilemesi

İş hayatında işçinin işverene hakareti ve benzeri davranışlar sergilemesi gibi pek çok durum görülebilir. Bu durumların önüne geçmek için ve hakarete uğrayan kişinin haklarını savunmak için 4857 sayılı İş Kanunu düzenlemeleri mevcuttur. Bu kanun sayesinde işçi ve işveren arasında yaşanan hakaret durumları hukuki sonuçlara bağlanır.

İş Kanunu’nda işçinin işverene hakaret etmesi durumu, iş sözleşmesine sahip bir işçinin işverenine şeref ve haysiyetine dokunacak şekilde hakaret etmesini kapsar. İş Kanunu madde 24/2’de yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış olarak adlandırılan bu durumda, aşağıdaki fiiller işçinin işverene hakaret etmesi olarak yorumlanabilir:

  • İşçi işverene karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler söyler.
  • İşçi işverenin aile üyelerinden birine karşı şeref ve namusuna dokunacak sözler söyler.

Yukarıdaki fiiller işveren ile işçi arasındaki sözleşmenin fesih olmasını sağlayabilir. İşverenine hakaret eden bir işçi, işçinin işten çıkarılması ile sonlanır.

İşçi ve işveren arasındaki hakaret durumunda aynı zamanda cezai sorumluluk ve tazminat hakkı da doğmaktadır. Ancak, cezai sorumluluk ve hakaret süreci sözleşme fesih sürecinden ayrı süreçlerdir.

İşveren Küfür Ederse İşçi İstifa Edebilir mi?

İşçi ve işveren arasındaki hakaret durumunda, işverenin işçiye hakaret etmesi durumunda işçinin iş sözleşmesi fesih hakkı bulunmaktadır. Haklı nedenle istifa eden işçinin, kıdem tazminatı dahil birçok alacak hakkına da sahip olduğunu söylemek gerekir.