Düğünde takılan takılar yılların kime ait olduğu yıllar boyunca hep tartışma konusu olmuştur. Yargıtay bu tartışmalara verdiği kararla son noktayı koydu. Karar neticesinde düğünde takılan bütün takılar kadının sayılacak.
Düğün Takıları Talebi
Boşanma durumunda düğünde takılan takılar, boşanma davası ile birlikte talep edilebileceği gibi, boşanma davasının kesinleşmesinden sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilir. Düğün takıları kadının kişisel malı kabul edildiği için “boşanmada mal paylaşımı” hususuna dahil edilmeyecektir. Boşanmada mal paylaşımı ile ilgili yazımızda açıkladığımız üzere kişisel mallar, boşanmada mal paylaşımına dahil edilmez.
Düğünde takılmış takılar, kadın eşin elinde değil erkek eşte bulunuyorsa ve satılmamışsa, boşanma ile birlikte kadın tarafından talep edilebilir. Geri istenilen takılar istihkak davası çılarak geri alınabilir. İstihkak davasında zaman aşımı olmadığı için, herhangi bir zaman aşımı da söz konusu değildir.
Düğünde takılan takılar bozdurulmuş veya ortada yoksa takıların bedeli istenebilir fakat bu durumda dava açma süresi on yılı geçmemelidir. Ortada olmayan takılar için açılacak olan dava tazminat davası niteliği taşımaktadır ve bu davanın zaman aşımı süresi vardır. On yılı geçen sürelerde tazminat davası açmak mümkün değildir.
Kısaca, düğün takıları aynen iade veya bedel iadesi şeklinde talep edilebilir. Eğer düğün takıları mevcudiyetini koruyorsa, takıların aynen iadesine ilişkin istihkak davası açılır; eğer düğün takıları mevcut değilse bu defa takıların aynen iadesi mümkün olmadığı için bedel iadesi talebinde bulunularak tazminat davası açılması gerekecektir. Bu durumda istihkak davası söz konusu ise herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur, dava her zamna açılabilir. Ancak bedel iadesine ilişkin talep söz konusu ise 10 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde dava açılmalıdır. 10 yıllık süre boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren başlar.
Günümüzde mahkemeler düğün videolarının izlenmesi ile düğün takılarının kimlere ait olduğunu tespit ederek buna göre hüküm kurmaktadır.
Yargıtay İçtihatlarının Takılarla İlgili Görüşleri
• Kadına takılsa bile kol saati gibi erkeğe ait takılar erkeğe aittir.
• Kadına takılan tüm takılar ( altın, para, kolye, bilezik, çeyrek vs.) kadına aittir.
• Erkeğe takılan ancak kadına özgü olan takılar kadına aittir.
• Erkeğe takılan çeyrek, tam gibi altınlar ile paralar kadına özgü olmadığından erkeğe aittir.
• Eşler arasında bir mal paylaşım sözleşmesi varsa bu sözleşme uygulanacaktır.
İlgili maddeler:
Yargıtay 2. Hukuk D. 2017/9893 K.
“Düğünde takılan ziynet eşyaları ve takılar kadına ait olup, onun kişisel eşyası niteliğindedir. ”
Yargıtay 3.Hukuk Dairesi 2015/17417 K.
“Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır. ”