HİLELİ VE TAKSİRLİ İFLAS SUÇU
Borçlarını ödemekte güçlük yaşayan gerçek ya da tüzel kişilerin, giderlerinin gelirlerinden çok daha yüksek olmasından dolayı ticari hayatlarına devam edemeyecek duruma gelmesi ve bu durumdan dolayı alınacak olan mahkeme kararı sonrası kişinin düştüğü durum iflastır. İflas eden kişi ekonomik açıdan problemler yaşar. Bu problemleri yaşayan kişilerin borçlarını kapatabilmesi ve ekonomik hayatını tekrar düzene sokması için bazı düzenlemeler bulunur. Bu düzenlemeler için insanlar ağır suçlar işleyebilir ve bu işledikleri ağır suçlar mahkeme tarafından ağır bir şekilde cezalandırılır. Taksirli ve hileli iflas suçları şikayete bağlı suçlar değildir. Şikayete bağlı suçlar olmadıklarından dolayı herhangi bir uzlaşma söz konusu değildir. Bundan dolayı davalar görülür ve davada alınan kararlar uygulanır.
Hileli İflas Suçu
İnsanlar mal varlıklarını eksiltme amacıyla hileli tasarruflarda bulunması ve tasarrufun sonrasında iflas kararı gelirse eğer 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 161. Maddesi hileli iflas hakkında insanları bilgilendirmektedir. Yapılan işlemlerin hileli iflas kategorisinde yer alması için belirlenen şartlar aşağıdaki gibidir:
- Alacaklı olan kişilerin alacaklarının teminatı olarak gösterilen malların gizlenmesi, kaçırılması ya da değerinin azalmasına sebebiyet verilmesi.
- Mal varlığının kaçırıldığına dair fikir ve düşüncelerin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla ticari defter, kayıt ya da belgelerin gizlenmesi veya ortadan kaldırılması.
- Gerçekte bir borç ve alacaklı durumu söz konusu olmamasına rağmen böyle bir durum varmışçasına borçların artmasına sebebiyet veren belgelerin düzenlenmesi.
- Sahte bilanço tanzimiyle ya da gerçekte olmayan muhasebe kayıtları ile gelirin olduğundan daha az gösterilmesi.
Taksirli İflas Suçu
Taksir, tedbirsiz davranma talimatlara uymama anlamına gelmektedir. Taksirli iflas suçu kişilerin ticari kapasitelerini yanlış analiz etme ve kapasitelerine uygun olmayan adımlarda bulunarak bundan dolayı iflas etmeleri sonucunu ortaya çıkarır. Şirketlerin sahip oldukları imkanlara yönelik olmayan adım atarak borçlarına uygun davranmayan ve daha fazla borç edinen, ödenmesi mümkün olmayan suçlar altına girerek iflas eden kişilerde bu suç aranır. Kişilerin işlerine özen gösterme sorumluluk ve yükümlülükleri vardır. Planlamalarında hatalar yapan kişiler bu nedenden dolayı mahkemeler tarafından yapılmış olan hataların bilerek yapılıp yapılmadığı araştırılır. Eğer ki araştırmalar sonucunda yapılan hatalar bilerek yapılmış ise bu durumlarda taksirli iflas suçu ortaya çıkar.