SES VEYA GÖRÜNTÜLERİN KAYDA ALINMASI SUÇU
Teknoloji gün geçtikçe gelişmektedir ve bu gelişmeler hayatımızda olumlu yanları olsa da bazı tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu Türk Ceza Kanunu 286. Maddede Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. Soruşturma ve kovuşturma işlemleri esnasında ses ya da görüntüleri, yetkisi bulunmamasına rağmen kayıt altına alan ya da nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezasına çarptırılır. HMK 153. Maddede kayıt ve yayın yasağına yer verilmiştir. Duruşma sırasında fotoğraf çekilemez ve hiçbir şekilde ses ve görüntü kaydı alınamaz. Suçun faili, soruşturma veya kovuşturma işlemleri esnasında ses veya görüntüleri kayda alan ya da nakleden herhangi bir kimse olabilir.
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK m.134)
İzinsiz ses ve görüntü kaydı alınması durumunun, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
TCK m.134 şu şekildedir:
“Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de ceza hükmolunur.”
Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması (TCK madde 133)
1) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) (Değişik: 2/7/2012-6352/80 md.) Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dörtbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Ses veya görüntülerin kayda alınması suçunun maddi unsuru
Suçun maddi unsurunu oluşturan seçimlik hareketler, soruşturma ve kovuşturma evrelerinde gerçekleşen işlemlerin yapılışı esnasında ses veya görüntülerin kayda alınması veya nakledilmesidir. Ses veya görüntünün ya da her ikisinin kaydedilmesi veya bunların başka kişiye ya da yere gönderilmesi (nakledilmesi) işlemlerinden birinin veya tümünün yetkisiz olarak soruşturma veya kovuşturma sırasında gerçekleştirilmesi 286.maddeye uyan tek suçu oluşturur. Kayıt esnasında kullanılan teknik aletin suç oluşumuna herhangi bir etkisi yoktur.
Ses veya görüntülerin kayda alınması suçunun manevi unsuru
Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu ancak kastla işlenebilir bir suçtur. Olası kastla veya taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Görevli Mahkeme
Ses veya görüntülerin kayda alınması suçunda görevli olan mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Zamanaşımı
Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu zamanaşım süresi 8 yıldır.
AVUKAT
Daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.